torsdag, december 07, 2006

Mycket att göra.

Det har varit en del att stå i så bloggen har fått vänta lite, jag har bl a klarat av mitt första kommunfullmäktige. Måste säga att det faktiskt kändes lite högtidligt vid upproppet. Under budget debatten försvann dock den högtidliga stämningen och debatten blev stundtals lite långdragen. Ett par saker i oppositionens förlsag fick mig dock att fundera: För det första varför tycker man som vänsterpartist att det är ok att privata företag tjänar pengar på att lägga asfalt (betald med våra gemensamma skattepengar) men inte att privata företag tjänar pengar att bedriva högkvalitativ vård (betald med våra gemensamma skattepengar)? Jag skulle förstå logiken (även om jag inte skulle tycka det var klokt) om v ville att kommunen skulle införskaffa ett eget litet kommunalt asfaltsverk.

Det andra som slog mig var miljöpartiets ideologiska dikeskörning. I vart fall uppfattadet jag att det var det de var frågan om i nästan alla deras inlägg. Texten nedan författade jag under pågående möte men vald att inte gå upp med den för att jag tror att det bara hade förlängt en redan lång debatt utan att då tillföra något nytt i budgetfrågan. Tycker dock den kan lyftas fram här på bloggen som ett idépolitiskt debattinlägg.


"Miljöpartiets gruppledare i Linköping, Annika Lillemets och andra miljöpartister lyfte under budgetdebatten begreppet lycka som ett viktig, om inte det viktigaste syftet med kommunala beslut. Enkelt och lätt att hantera kan tyckas. Jag vet att en del moralfilosofer skulle protestera men jag tycker det luktar utiltarism i en radikal eller extrem tolkning. Men att ta en extrem utelitarismen som utgångspunkt för sin politiska ideologi, som mp tycks ha gjort, leder in på en besvärlig och farlig väg. Om man bortser från det inte helt triviala i att definiera lycka så kommer man alltid att hamna i det stora problemet som extrem utelitarism leder till. Vilka individers behov och rätt ska prioriteras bort till förmån för alla andras lycka. Det får stora konsekvenser och utmanar ofta grunderna för ett samhälle byggt på humanistiska grunder. Singers tankar om eutanasi för svårt funktionshindrade barn må vara extrema men utgår från utelitarismen. Personligen anser jag att utelitarismen i en så extrem form inte håller som etisk/ filosofisk grund i det samhälle jag vill vara med och skapa. För mig handlar det om att vi politiker måste bära och värna värderingar som t ex alla människors lika värde och möjlighet till utveckling. Det känns som mp i sin näst intill fundamentalistiska avståndstagandet från traditionella politiska idelogier har gjort en rejäl dikeskörning i sökandet efter en politisk idelogiskbas."