lördag, december 15, 2007

Upphandling av kulturskolan

I går hade vis årets sista nämnd möte i Kultur- och Fritidsnämnden. Det största och viktigaste ärendet var helt klart tilldelningsbeslutet efter att vi avslutat upphandlingen av Kulturskolan i Linköping. Oppositionen var tveksamma till att upphandla verksamheten, varför har jag inte riktigt förstått eftersom vi har gjort det flera gånger förut och fått ett bra resultat. Kulturskolans verksamhet i Linköping är något jag tycker vi ska vara stålta över. Den håller hög kvalitet och når många unga linköpingsbor. Under den senaste avtalsperioden har det varit den kommunala resultatenheten Musikskolan som utfört all verksamhet i Kulturskolan och efter avslutad upphandling visade det sig också att det var resultatenheten Musikskolan som hade det bästa anbudet, så väl sett till ekonomi som till verksamhetens innehåll och kvalitet. Så det var ett lätt beslut att till dela Musikskolan anbudet även för den kommande avtalsperioden.

Det var också kul att se att det fanns flera andra som lämnat anbud. Framförallt sett till verskamhetsinnehåll och kvalitet var det en ordentlig konkurens även om det var tydligt att Musikskolans anbud var det starkaste även här. Det tycker jag visar att upphandling som metod innebär att de som vill vara med och driva verksamheten måste tänka till och planera för att verksamheten i Kommunens kulturverksamhet, i det här fallet Kulturskolan ska hålla en så hög nivå som möjligt samtidigt som vi använder skattemedeln på ett klokt sätt. Det finns alltså alla förutsättningar för att vi även i fortsättningen kommer kunna vara stålta över Kulturskolan i Linköpings verksamhet.

Och så ett par rader om Gamla Linköping...
Dels fick vi i nämnden lite information om Gamla Linköping och historien till en del av byggnaderna av intendent Gunnar Elfström, hans kunskaper om Linköpings historia och utveckling är helt fantastisk och nu när han slutar som intendent för Gamla Linköping ser jag fram emot att kommunen ska kunna få del av hans kunskaper genom hans nya roll som stadsantikvarie. Vi tog också del av det visionsdokument som tagits fram för Gamla Linköping. Det kommer nu att gå ut på remiss sedan kommer vi i nämnden att få ett gediget arbete med att lägga fast visionen för Gamla Linköping. I Corren har det i förrgår och idag varit ett par artiklar om utvecklings arbetet med Gamla Linköping, tyvärr tycker jag att det verkar som man blandat samman två olika saker. Dels visionsarbete som ska ge svar på hur verksamheten i Gamla Linköping ska se ut, dels hur verksamhet som berör turism och besöksnäring i Linköping ska vara organiserat. När det gäller visionsarbete som jag har god insyn i så uppfattar jag att här har olika representanter från så väl personal som företagare i Gamla Linköping varit med i arbetet och ännu fler intressenter kommer att få möjlighet att lämna sina synpunkter i och med remissen som nu går ut. När det gäller organisationen så har jag mindre insyn eftersom dessa frågor f f a sorterar under besöksnäring och turism som kommunstyrelsen ansvara för. Min förhoppning är givetvis att det också i detta arbete ska finnas en bred förankring innan den sjösätts. För mig är det naturligt att visionen bör ligga fast först för att sedan hitta en organisationsform som passar verksamheten.

Inga kommentarer: