onsdag, juni 02, 2010

Hur blir man inte JO-anmäld?

Israels agerande mot Ships to Gaza väcker anstöt och opinion. Jag vill vara tydlig: Jag anser att Isreal skött det hela fel. Det kan inte vara motiverat att skjuta civila på internationellt vatten. Mycket är ännu oklart om vad som hänt på fartygen. Om det rör sig om ett oerhört flagrant övergrepp och en massaker på oskyldiga civila eller om det i vissa situationer kan finnas acceptabla förklaringar till varför soldater tagit till dödligt våld måste utredas oberoende och objektivt men det är inte detta handlar mer om semantik, faktum kvarstår Isarael har bordat och dödat människor på internationellt vatten och det kan inte vara acceptabelt. Likaså vet vi att Hamas som styr på Gazaremsan står bakom terrorattacker på civila och oskyldiga israeler och mot det måste Israel ha rätt att försvara sig, dock utan att kollektivt bestraffa palistinerna på Gazaremsan. Likaså är det tydligt att aktionen Ships to Gaza mer handlar om att väcka oppinon och kanske även till del provokation mot Israel, hade man varit ute efter att få in så mycket humanitär hjälp som möjligt till Gaza hade man säkert valt en annan väg men att väcka opinion är något som måste vara tillåtet i en demokrati och demokratiska stater kan förväntas kunna hantera provokationer utan att gripa till våld mot civila.

Hur blev allt detta nu intressant ur ett Linköpingsperspektiv och till och med kopplat till kultur- och fritid. Jo någon har valt att uttrycka sin sympati för Ships to Gaza genom att "utsmycka" statyn av Tage Danielsson med en T-shirt som uttrycker sitt stöd för aktionen. Att vem som hellst har rätt att uttrycka sin åsikt i frågan får aldrig i frågasättas men hur ska vi förhålla oss till att man använder offentliga konstverk för att föra fram budskapet.

För något år sedan var det en stor diskussion kring en affisch som togsner på Skylten. Nämnden fick kritik av JO för att den togs ner, anledningen var att det inte fanns ett tydligt regelverk kring när man fick plocka ner affischer som sitter på felställe och innehåller åsikter. Att få kritik av JO tar jag på största allvar och jag har inte för avsikt att samma fel ska göras en gång till. Då är frågan hur vi gör nu. Är det ok att använda våra offentliga konstverk för att föra ut sitt budskap, eller ska budskapet tas bort? Om det ska bort, behöver kommunen då erbjuda en annan plats för att budskapet att anslås? Om det ska sitta kvar hur ställer man sig till upphovsmannens rätt, var det så konstnären tänkte sig sitt verk? Tunga frågor om demokrati och yttrandefrihet som snurra i huvudet på en deltidspolitiker i Linköping.

Inga kommentarer: