lördag, september 18, 2010

Den viktigaste frågan i morgon... för vi väl ha en morgondag?

Om 50 år ska Sverige inte ha några nettoutsläpp till atmosfären och 2030 ska vi ha en fordonspark som är fosiloberoende, det är Centerparitets klimatmål. Till skillnad från MP och de rödgröna har Centerpartiet och regeringen redovisat konkreta åtgärder om hur vi ton för ton ska nå dit.


Centerparitet välkomnar MP:s engagemang i miljöfrågor, tyvärr presentera MP inte konkreta förslag för hur de löser klimatproblemen utan nöjer man sig med att säga att man har högre mål än Centerpartiet och alliansen.

De rödgröna föreslår bensinskattehöjning och kilometerskatt för att minska utsläppen från transportsektorn. Det är åtgärder som både slår hårt mot landsbygden och dessutom inte är särskilt effektiva för att minska utsläppen. För att nå de mål som MP sätter skulle skatten behöva höjas så att priset på bensin skulle ligga runt 23 kr/l. De rödgröna är överens om att höja med 49 öre, man har alltså långt kvar för att nå sina egna mål. När det gäller kilometerskatten så är de rödgröna, idag, fyra dagar före valet inte överens om hur den ska utformas.

Mot detta står Centerpartiet och regeringes politik som med fokus på morot i stället för piska för att driva fram en bra miljö och klimatpolitik. Vi vill bl a införa en supermiljöbilspremie till bilar med de allra minsta koldioxidutsläppen. Vi vet att stimulanspremier fungerar, 2006 fanns 23 000 miljöbilar i Sverige idag är de 330 000. Samtidigt fortsätter vi att befria miljöbilar från fordonskatt under 5 år och sattsar bl a 200 miljoner på fortsatt utveckling av biogasproduktion.

Höga mål och ambitioner är viktigt men klimatfrågan är också en ödesfråga för oss alla. Till syvende och sist är det resultatet av de åtgärder vi vidtar som våra barn och barnbarn kommer att få leva med. Då är det viktigare att prestera i stället för att måla visioner och drömmar.

MP:s klimat politik är rik på drömmar men presterar inte vid granskning. Centerparitets politik innehåller höga ambitioner som är konkretiserade och finansierade steg för steg, ton för ton.

Valet är ditt, vill du att Sverige och Linköping ska drömma eller prestera när det gäller miljö och klimat?

Inga kommentarer: