onsdag, april 05, 2006

Budgetprop

Ja, då var de överens om hur valfläsket ska fördelas, s, mp och v alltså. För det känns faktiskt lite så. Man kan fråga sig varför offentlig ekonomi alltid blir bätter vart 4:e år. Men jag måste säga att jag tycker att det hela var en ganska tam proposition, inte för att jag har läst den i detalj men får man tro några av våra större medier så... Lite ökade bidrag här och lite speciallösningar för vissa grupper där, allt i vanlig socialdemokratisk lappa och laga ordning.

Nuder uttryckte att han tyckte att "sattsningen" på studenter var bra och i rimlig proposition till andra reformer. Det är farsinerande när en höjning av den totala summan en student har att röra sig med höjs med 300 kr, 100 i bidrag och 200 i lån. Nej det hade varit bättre att öka bidragsdelen så att den närmara sig den summa man får låna, målet borde vara 50% bidrag och 50% lån. På så vis minskar man både skuldbördan för studenterna och höjer totalbeloppet, nu går vänsterkartellen åt helt andra hållet och ökar lånedelen i högre grad än bidraget. Och för den som undrar hur man skulle kunna finnasiera 50-50 systemet så kan ett förslag vara: lägg ned AMS och konkurent utsätt arbetsförmedlandet.

Till sist måste man fundera på hur vänsterkartellen kan tro att ytteliggare 1000 plusjobb ska lösa ungdomsarbetslöheten som idag berör ca 140 000 unga...

Förresten varför rasara inte facken mot anställningsförhållanden som innebär att LAS inte gäller, man har 14 dagars uppsägningstid och inte kvalifiserar sig för a-kassa medans man jobbar? Kan det bero på att förslagen om denna sysselsättningsform kom från den socialdemokratiska regeringen? När Centerpartiet föreslog en ungdomsavtal som innebar att arbetstagare och arbetsgivare kan komma överens om ett avtal som innebär 1-2 månaders uppsägnings tid (berodende på anställningstiden), att man jobbar in rätten till a-kassa som vid vilket annat vanligt jobb som helst, och att man gör undantag för LAS under de första två åren, så skrek ju facken högt. Kan någon förklara detta för mig?

Inga kommentarer: